Publisert: 11.07.24

Øyafestivalens miljøtema 2024: Natur

  • Bærekraft
Øya-publikum i grønne omgivelser
foto Ole Christian Klamas

I jubileumsåret vårt har vi valgt et helt annerledes miljøtema enn tidligere: Det handler rett og slett om natur.

Vi snakker mye om avfallshåndtering, materialgjenvinning, energieffektivisering, utslippsfri anleggsplass, kjøttfri mat og klimaregnskap. Det vi kanskje snakker mindre om, er hva det egentlig er vi prøver å gjøre med alle disse tiltakene.

Den pågående nedbyggelsen av natur og leveområder er hovedårsaken til at arter forsvinner i et tempo vi aldri har sett tidligere. De massive naturinngrepene bidrar til en raseringen av våre ressurser, ødeleggelse av livsviktige økosystemer som danner grunnlaget for både dyrs og menneskers levedyktighet, samt fjerningen av en kulturarv som senere generasjoner fratas.

Det handler om å verne og restaurere natur for at den skal overleve, leve og holde de kritiske økosystemene vedlike, slik at insekter, sopper og fuglearter overlever og gjør det det er meningen at de skal gjøre i det samme systemet. Det handler om å verne og plante trær, for at de skal ha gode vekstvilkår og holde lufta ren og jorda drenert. Det handler om å renske opp i fjordene, sjøene og havet, sånn at livet i havet har levevilkår, sånn at vannet holder seg rent og klart.

Til syvende og sist handler alt om natur, om å bremse og stanse den utviklingen som gjør at naturen vår kommer ut av sin egen rytme, en rytme vi mennesker er helt avhengige av for å overleve. Selv om vi i det store bildet er en liten festival, er det viktig for oss å løfte blikket litt og minne oss alle på hva det egentlig er vi prøver å redde i denne uhyrlig skremmende og farlige klimakrisa. Gjennom å verne naturen, lager vi levelige vllkår for oss selv.

På festivalen i år har vi tre samarbeid som et resultat av årets miljøtema:

Naturhistorisk Museum

Vår nabo Naturhistorisk Museum er Øyafestivalens hovedmiljøpartner i år, med et stort prosjekt vi har kalt “Gi plass til lyden av natur”. I samarbeid med forskere ved museet er fem fugler valgt ut til å representere truet natur. De gir en helt spesiell plass for å nettopp gi plass til lyden av natur - under Øyafestivalen, i en utstilling på Tøyen T-bane, i Klimahuset og andre flater i området rundt museet og festivalen. Mer om samarbeidet kommer i sommer.

Trekontoret

Trærne i Tøyenparken er viktige for Øyafestivalen og vi tar ekstra hensyn til dem under festivalen. Sammen med Trekontoret har vi laget prosjektet «Trærne i Tøyenparken”, der har vi valgt ut noen av de mest synlige og ikoniske trærne på festivalområdet med formidling av trærnes betydning til publikum og informasjon i nærheten av trærne under festivalen. Det blir også daglige guidede turer for publikum i en runde blant trærne, der Trekontoret guider og forteller om utvalgte, helt spesielle trær. Mer om dette og påmelding kommer nærmere festivalen.

Oslo Badstueforening

Våre venner i Oslo Badstueforening kommer tilbake i år, dog uten badstue i parken (beklager, sauna-entusiaster). De kommer med en modell av et prosjekt de skal i gang med, Oslo Badebotaniske. Det er en platform for naturrestaurasjon og bærekraftig konstruksjon i saltvann, og piloten er en flytende sauna med et stort sjøbed hengende på undersiden. Det skal være et sted både for læring, forsking og en sosial møteplass. Våre publikummere får rabattert inngang på Sukkerbiten under festivalen, for dere som trenger litt sauna og sjøbad før festivaldagen starter - bare vis frem billetten eller båndet ditt.

I tillegg til Naturhistorisk Museum, Trekontoret og Oslo Badstueforening har vi en rekke fantastiske miljøpartnere som hjelper oss med å gjøre festivalen så grønn som overhodet mulig; Natur og Ungdom, Spire, Fretex, Green Producers Club, Factlines og Sykkelsentralen. De kan du lese mer om på Partnersiden.