Publisert: 31.07.24

Gress på menyen?

  • Bærekraft
Publikum koser seg på Øyas største matområde
foto Thor Møller

Du har kanskje fått med deg at Øyafestivalen blir kjøttfri i år, og er redd for at du “må spise gress”, ikke blir mett eller ikke finner noe du liker? Frykt ikke. Du har neppe tenkt over det, men det har vært lite kjøtt på menyen hos oss de siste årene. Øyafestivalen har kuttet kjøttforbruket på festivalen over mange år. Vi gleder oss til å servere fantastisk variert, god og mettende mat i samarbeid med våre 22 restauranter i Tøyenparken neste uke.

I mange år har samtlige restauranter som har servert mat på Øyafestivalen hatt vegetarisk eller plantebasert mat på menyen, og i 2019 var 50% av matbodene kjøttfrie. I 2023 var det bare fem av restaurantene som hadde noe kjøtt på menyen, med minimale mengder sammenlignet med foregående år. Vårt eget frivilligkjøkken har vært kjøttfritt i flere år allerede, og vi føyer oss nå inn i rekken over festivaler i Norge og Skandinavia som er kjøttfrie.

Dette betyr heldigvis ikke at du må spise gress eller kongler på festivalen. På menyen står bakt potet, flere typer pizza og burgere, falafel, fylte pita med ost og mais, toast, friterte samosas, bacalao, loaded fries, fish and chips og mac and cheese. Du finner rød curry, dumplings, chana masala, butter paneer, taco, pasta og diverse bakst - og det var ikke engang hele menyen.

Sammen med 22 fantastiske restauranter har vi utviklet over 40 hovedretter til årets festival. Vi jobber sammen med erfarne kokker, som bruker Øyafestivalen til å utvikle og teste nye oppskrifter for et stort publikum. Samir Sharma, som står bak Der Peppern Gror, sier

- Den mest solgte burgeren på Øya i 2022 var en vegetarburger på potet, aloo tikki burger. Sier ikke det egentlig alt? Vi har hatt to boder på Øya de siste årene, en vegetar og en med kjøtt. Muttern er selv veggis, og har stått for maten på vegetarboden - som har gjort det minst like bra både i salg og tilbakemeldinger. For oss er dette både en kul utfordring og en naturlig utvikling for festivalen.

Over 90% av vårt publikum har de siste årene sagt at det er viktig at vi jobber for å være en bærekraftig festival. Med en historikk der klimagassutslippene fra mat sto for over 50% av festivalens samlede utslipp, er det å jobbe med reduksjon her et naturlig og selvfølgelig arbeid for oss. De siste årene har vi kuttet over 80% av utslippene fra mat, et arbeid vi er stolte av å ha fått til uten at det går på bekostning av smak og kvalitet. Maten som serveres på Øya er i hovedsak økologisk og laget på lokale råvarer i sesong.

Øyafestivalen er kjent for å være et sted der du kan oppleve ny og hittil ukjent musikk. Vi vil være det samme på mat - et sted du kan smake mat du kanskje ellers ikke ville spist, fra restauranter du kanskje ikke har besøkt tidligere. Vi er stolte av menyen som årets restauranter har utviklet – og håper de blir godt mottatt når vi åpner portene på onsdag.