Publisert: 17.07.24

Gir plass til lyden av natur

  • Bærekraft
Fem fugler som er representert i The Last Tour, vårt samarbeid med Naturhistorisk museum

Fugler lager et fornøyelig spekter av lyder, men nå er det stillere enn før. Hovedårsaken til det er godt dokumentert: Vi mennesker tar stadig større plass. På Øyafestivalen 2024 gir vi plass til lyden av natur.

I en fersk NRK-sak sier klimaforfatter Ola Mathismoen at vi nordmenn er gode til å sette pris på naturen, men ikke nok til å sette en stopper for de ødeleggelsene som skader den, og at vi ikke setter ordentlig pris på det vi har rundt oss, før det blir borte.

93 fuglearter i fare for å bli utryddet fra norsk natur. Det er et symptom på at naturmangfoldet er i ferd med å bli mindre. For å fortelle flere hva som skjer, vil vi i år i samarbeide med Naturhistorisk museum om å gi en helt spesiell oppmerksomhet til lyden av natur - under Øyafestivalen, i en utstilling på Tøyen T-bane, i Klimahuset og andre flater i området rundt museet og festivalen.

I samarbeid med forskere ved museet er fem fugler valgt ut til å representere truet natur. Natur som kan bli borte om vi ikke begynner å verne verdifull og trua natur, restaurere ødelagt natur og skjøtte artsrike kulturlandskap så de ikke gror igjen. For å vite hvor vi kan bygge og ikke og hvor vern er viktigst, trenger vi også mer kunnskap om hvilke arter og naturtyper som finnes hvor, og om de blir flere eller færre over tid. Å bidra til å skaffe slik kunnskap er en av Naturhistorisk museums viktigste oppgaver.

Øyafestivalen er utrolig stolte av å ha vår nærmeste nabo Naturhistorisk Museum som vår hovedmiljøpartner i årets miljøtema, som rett og slett heter Natur. Sammen med Naturhistorisk Museum ønsker vi å oppfordre alle våre publikummere til å lytte til fuglene mens vi fortsatt kan. Dette er første gangen vi bruker hovedscenen vår til et slikt prosjekt, og vi gleder oss til å presentere fuglene som får gjøre hver sine opptredener.

Som publikum på Øyafestivalen får du gratis inngang til Naturhistorisk Museum i perioden 1. august - 15. august. Vis frem billetten din eller festivalarmbåndet, og utforsk Botanisk Hage, veksthusene, Klimahuset og innendørs utstillinger om zoologi, geologi og klima.