Publisert: 28.07.24

Åtte ting du kan hjelpe til med for å gjøre Øya grønnere

  • Bærekraft
Noen parkerer på Øyafestivalens sykkelparkering
foto Thor Møller

For at vi skal kunne fortsette å være en av verdens grønneste festivaler, trenger vi din hjelp!

Over 90% av publikummet vårt sier at det er viktig at en festival er så miljøvennlig som overhodet mulig. Det gir oss motivasjon til å jobbe for å lage en enda grønnere festival hvert eneste år, og for å få til det, trenger vi at alle som er på Øya også bidrar. Her er 8 ting du kan gjøre på Øya for å hjelpe oss med å lage en av verdens mest miljøvennlige festivaler.

  1. Lever inn gjenbruksglasset

Gjenbruksglassene våre kan brukes opptil 100 ganger, forutsatt at de leveres inn igjen sånn at de kan vaskes og gjenbrukes på nytt. Hvis de havner på bakken, er risikoen stor for at de blir tråkket på! Leverer du inn glasset ditt når du kjøper ny drikke trenger du ikke betale miljøavgift på nytt, og du kan også bytte det i en pollett. Du kan også levere det i merkede beholdere spredd utover hele området.

  1. Sorter avfallet

Avfall er ressurser, og vil kaste så lite som overhodet mulig i restavfall. Derfor håndsorterer Natur og Ungdom alt avfallet sånn at det kan materialgjenvinnes på best mulig måte. I 2023 hadde vi en sorteringsgrad på 72%, og målet vårt er 80%. Du kan hjelpe oss ved å kaste det du får servert maten i og på, sammen med matavfallet, og flasker, bokser og glass i merkede dunker. Resten tar vi oss av!

  1. Drikk springvann

Kutt ned på plastflasker og kjøpevann, og bruk medbrakt (gjennomsiktig) plastflaske eller gjenbruksglasset ditt til å drikke vann fra et av våre vannpunkter, se kartet for hvor de står. Godt for kroppen, og godt for naturen.

  1. Tenk gjenbruk

På festivalen har vi forbud mot engangsartikler i plast, og du får derfor ingen engangsponcho, sugerør eller lignende hos oss. Ta med deg regntøy (du kan legge sekken din i garderobe hos oss), eller ta en tur innom Fretex på Munchløkka hvis du trenger en shorts (eller bukse, men vi går for fint vær).

  1. Ta buss eller tog til Oslo

Kommer du utenbys fra? Vi oppfordrer deg til å droppe flyet, og ta buss eller tog til Oslo om det er mulig. Det finnes ingen bilparkering tilgjengelig hos oss, til gjengjeld har vi masse sykkelparkering. 

  1. Gå, sykle, eller ta kollektivt til festivalen

Det er lett å komme seg til Tøyenparken med sykkel, t-bane, buss, bysykkel eller til fots, om du bor i området. T-banen er 300 meter unna inngangen, og vi har gratis sykkelparkering både til publikum og frivillige, på Snippen og på oversiden av parken. Oslo Bysykkel sørger for at stativet utenfor hovedinngangen alltid har plass til å levere sykkel, og koden ØYA24 gir 50% rabatt på 3-dagers passet Opplev Oslo.

  1. Støtt våre ryddepartnere

Øyafestivalen er stolt av å samarbeide med Natur og Ungdom og Spire. Natur og Ungdom står for avfallshåndteringen hos oss, og Spire sørger for at så få gjenbruksglass som overhodet mulig blir knust. Du kan støtte Natur og Ungdom på ulike måter, og det samme gjelder hos Spire.

  1. Hold Tøyen rent

Vi er så heldige at vi får ha festival midt på Tøyen, og det er viktig for oss at det er en positiv opplevelse for naboene. Ikke kast avfall på bakken eller i overfylte dunker på utsiden når du skal hjem, ta det heller med deg.