Publisert: 25.07.24

Årets Øyameny er klar!

  • Nyheter
Sultne publikummere spiser på Øyafestivalens sttørste matområde
foto Anki Grøthe

Fra bakt potet, pizza og veggisburger til moderne meksikansk, nepalesisk chiligryte og salat med piggsvinsopp og sylta rabarba - uansett om du kjører litt safe eller vil teste noe nytt, vil årets Øyameny gjøre jobben.

I Tøyenparken vil du finne matboder på fire ulike steder i parken, og til sammen 22 håndplukkede restauranter står klare for å servere sitt svar på den perfekte festivalmaten. Som vanlig fortsetter vi å pushe grensene for deilig, variert, økologisk og kortreist festivalmat. Les deg opp, og planlegg godt – det anbefales!

Nytt av året er et stort spiseområde på platået over Hagen-scenen. Der er det fokus på mat som du kan ta rett i nebbet på vei fra baren til tredje konsert, men også masse sitteplasser for de som vil slappe av mellom slagene. Kaffe og bakst finner du selvfølgelig hos Solberg&Hansen på Matområdet eller i Handlegata, og når du trenger å kjøle deg ned, se etter syklene til Cousins ved Matområdet og Platået!

(V) - vegan option

Platået

Momo Chhe har rukket å bli en ung veteran på Øyafestivalen. Da de ble med for første gang i 2022 pusha Bijay momos på cocktailbaren Hai Pai på Frogner. Nå har han åpnet sitt eget sted på Bislett, og beriker utelivet der med sitt nepalesiske kjøkken. I år har han byttet ut sin vri på dumplings til fordel for en Ost og chili-gryte kalt Ema Datshi. Med litt shiitake fra Soppkompaniet og en steam bun ved siden av blir det neppe feil…! Og craver du fortsatt momos, kan disse fås som dessert.

Doug’s Hamburgers (V) er en kneipe som har blitt eksperter på å tilfredsstille Oslobeboernes burgerbehov. Særlig kjent er de for sin cheeseburger, som kommer til Øya i en juicy speciale basert på sopp, med pickles, ost, burgerdressing, sennep og ketchup. Helt rein og helt riktig, eller som Doug’s sier selv: A better burger.

Aleppo Bahebek (V) bærer nærmest Vippa på sine skuldre med sine syriske retter, og til Øya kommer de med sin friske, grønne og kolossale falafel! Restauranten, som ble startet opp for å gi syriske flyktninger arbeid, har for lengst bevist at de har livets rett og har stått stødig på egne ben både i Oslo og på Øya i åresvis. En absolutt klassiker!

Caltexløkka

La Mayor (V) er en meksikansk fusion-restaurant som bringer meksikanske smaker til bordene på sin moderne restaurant i Bernt Ankers gate. Kjøkkensjef Montserrat tar med seg stjernelaget sitt for å servere skikkelig comfort food: Gorditas, en saftig, fylt pita av mais som kan fås med ost, bønner eller potet, samt krispy nachos og totopos med brennheite salsaer. Rett og slett en gave fra El pais de maiz til El pais de papa!

Bacalao til Folket (V) returnerer til Øyafestivalen med sin klokkerene bacalao, direkte fra Tustna. Foruten deilig, norsk klippfisk i økologiske tomater kan du snacke på surdeigsbrød fra Ille og kalamataoliven. Både syndig og sunt på samme tid, det er nesten for godt til å være sant!

Der Peppern Gror (V) gjenreiser en gammel publikumsfavoritt: Aloo tikki chat er noe så enkelt som en potetburger - men når Muttern blander inn sin hemmelige krydderblanding, frisk myntechutney og spicy chana masala, er du så langt unna en røsti som du kan komme. Må prøves!

Biblioteket

Øyas dårligst bevarte hemmelighet er vel at du ved å spasere rundt hjørnet fra Amfiet og inn i vår grønne lunge ved Biblioteksscenen treffer på en vedfyrt pizzaovn og en tømrer fra Rodeløkka. Snippen Pizza serverer klassisk Margherita i slices fra sin rykende ovn. Om du ikke allerede er overbevist, går overskuddet til gatehunder i Ungarn!

Matområdet

Coop Mega lanserer en ny, spennende toast i år, basert på sin populære økoserie Änglamark! Änglamark-toasten har digg auberginekrem med fetaost, karamelliserte solsikkekjerner, parmesan og Østavind på surdeigsbrød. Toppet med mynte, syltet chili og rødløk. Det blir også gjensyn med den populære Oslotoasten, som Øyapublikummet har trykket til sitt bryst siden den ble lansert i 2022. Den har kremet østerssopp, parmesan og Østavind på surdeigsbrød. Toppet med syltet jalapeño og kepaløk. Den perfekte festivalmaten!

Gammelgården Lysklæt er en kjent og kjær aktør fra Melhus i Trøndelag, som alltid varmer opp til festival med en runde i åkeren. Alt på tallerkenen kommer nemlig fra deres egen, økologiske produksjon! Hos Lysklæt får du burger på favabønner og grønnsaker, servert med krispy salat, rød løk og hjemmelaget dressing.

Fiskeriet, som du vanligvis finner på Youngstorget, serverer sin populære fish/squash and chips, dyppet i øl-tempura, servert sprø, gyllen og knasende god! Du får også kjøpt deres saftige hjemmelagde fiskekaker av hyse og lyr med eller uten pommes.

Bønder i byen (V) holder til i Kristiansand og på Grünerløkka, og serverer deg årets friskeste rett på trillende sørlandsk: Salat med Steikeost fra Bygdøy eller Piggsvinsopp serveres med syltet rabarbra, friske grønnsaker, surdeigsbrød og smør fra Røros. Mettere, lettere og gladere skal det godt gjøres å bli!

De Mi Tierra, kometen fra 2022, returnerer selvsagt til Øya i år med nye empanadas! Det er alltid like spennende å se hva kokkeparet fra Argentina har funnet på. Årets smaker er caprese med blåmuggost og spinat med egg, og det er vel ingen grunn til å tro at det blir mindre kø enn i fjor.

Tunco (V) sørger for at du blir mett og samtidig føler deg fresh med sine deilige sørøstasiatiske woker. I år får du en frisk Thai Red Curry med tofu eller villreker, masse grønnsaker, urter, lime og ris. Nam!

Hos Mamas mat (V) jobber et mangfold av innvandrer-mamas som ved hjelp av sine bakgrunner fra varierte kjøkken disker opp velsmakende retter med en kakafoni av krydder og inspirasjon. Til Øya tar de med seg sin samosa, som du får servert med hjemmelaget chutney. Ekstremt god stemning er inkludert i prisen!

Dumpling, as, eller er det Dumpling AS? Samma det, umulig å få bord er det uansett! Men på Øya får du muligheten til å teste hypen selv. Gutta tryller frem stekte kongekrabbe- & koljedumplings med frisk sommerkål. Ved siden av kan du få You Tiao, et kinesisk ostebrød med hvitløksdressing og szechuan-chilisaus. Damn!

Ingen Øya uten Der Peppern Gror (V) ! Velg mellom Chana Masala, kikerter i en deilig, aromatisk og punchy saus, eller Butter Paneer, indisk ost i en rik, kremet saus på tomat og cashewnøtter. Her er det metthetsgaranti!

Breddos Tacos (V) har latt seg inspirere av hundrevis av taquerias i Mexico og USA, og kombinert den inspirasjonen med en sterk visjon for mat og råvarer. Hos Breddos får du Tacos med grillet sopp eller refried beans, begge toppet med hjemmelagde salsaer, oster, kremer, urter, pickles og løk. Det e berre lekkert.

Dersom du har vært ute i Oslo det siste året er det vanskelig å ha gått glipp av Babbo Collective (V) , en spinnvill gjeng som pusher grenser med sine danske visjoner om bærekraft og hva det bør koste å spise bra mat ute. På Øya skal de selvsagt gjøre det samme, når de kommer med en bod med pasta laget på overskudd av egen surdeigsbrødsproduksjon. Du får smaker som rista tomatsaus, grønnkål-pesto med pistasj og gressløk i kremet blåskjellsaus. Og det beste av alt? Det koster rundt 100 spenn. Tenk spaghettiboden på Roskilde, bare på Paleet!

FRATM. (V) er et helt nytt konsept fra folkene bak Grezzo, som bringer deg napolitansk pizza i en ukjent drakt: Pizza portofoglio er verdens beste pizza on the go, brettet sammen slik at du kan spise den hvor som helst. Med smaker som geitost og grillet squash, klassisk margharita og marinara er det nok krevende å gå forbi. Vil du ha mer, kan du bestille en Frittatina, som de selv beskriver som en “Mac & Cheese on steroids”. Bon appetit!

Munchløkka

Cultivate Food (V) har blitt en institusjon på Grünerløkka, kjent for deilig plantebasert mat, hyggelige lokaler og trendy klientell. Det skulle derfor bare mangle at det er de som står bak når Bakt potet entrer Tøyenparken, her i en utgave med mais, cheezy saus, bønner og syltet rødløk som gjør skam på de fleste potetbuer rundt i landet. I tillegg får du Loaded Fries med aioli, bbq-saus, tomat og vårløk. Enkel bestilling til en kald en i sola, det!

Godt Brød (V) dekker alle behov for økologisk bakst på årets festival, og ser ut til å ha funnet sin faste plass på hjørnet av Sirkusscenen. Her får du pizzaboller, sandwich og selvfølgelig et godt utvalg søt bakst, samt kaffe fra Solberg & Hansen. Se etter køen på Munchløkka!

Øya Pluss

Har du kjøpt deg Øya Pluss-billett, kan du besøke området og spise hos Hummus & Wine (V), som i høst åpner på Solli Plass - en gylden mulighet til å tjuvstarte besøket! De serverer meze med godsaker som baba ganoush, tabbouleh, og det som antageligvis blir Oslos beste hummus.

Detaljert meny med allergener vil legges ut på denne siden nærmere festivalen, stay tuned! Hvis du lurer på om det vil bli glutenfrie alternativer, kan du senke skuldrene og ta livet med ro - det blir det.