Gjenbruksglass
Vi vil kutte all engangsplast på Øya, og det er derfor du får gjenbruksglass i barene på festivalen! Disse kan vaskes og brukes om igjen og om igjen, de reduserer klimaglassutslippene våre, og de reduserer avfallet vårt betraktelig.
I tillegg til å være et godt miljøtiltak, synes vi også det er et veldig godt glass å drikke av – solid og skikkelig!
I samarbeid med Ringnes og utleiebedriften Rene Glass leier vi solide hardplastglass som etter bruk skal vaskes og som kan gjenbrukes over 100 ganger! Gjenbruksglassene kan leies av alle arrangører – små og store – og vi tror denne løsningen kan erstatte millioner av plastglass på festivaler og arrangører. Etter vårt første år med gjenbruksglass i 2019 gjennomførte vi et forskningsprosjekt i samarbeid med NORSUS (Norsk senter for bærekraftsforskning) som viste at for festivaler med et godt system for innsamling og sortering, er gjenbruksglass et av de mest miljøvennlige alternativene du kan ha. Det kan du lese mer om her.
Hvordan fungerer det?
Når du kjøper første drikkeenhet på Øya, betaler du en miljøavgift på 25 kr. Denne avgiften skal dekke våre leieutgifter, vask og logistikk knyttet til gjenbruksglasset. Når du skal kjøpe en ny drikkeenhet, tar du med glasset ditt tilbake til baren, slipper du å betale ny miljøavgift.
Hva skjer med de 25 kronene jeg betaler i miljøavgift?
De tjuefem kronene går til å dekke våre utgifter med gjenbruksglassene – som skal sendes tilbake til vaskeriet og vaskes før det er klart til ny bruk.
Kan jeg ta med glasset hjem en av dagene og tilbake neste festivaldag?
Ja, det kan du. Tar du med glasset i baren dagen etter, slipper du å betale ny avgift. Men husk å returnere glasset til oss til slutt, så glasset får leve videre på andre arrangementer – slik får vi høyest miljøgevinst og slipper å produsere mer plast! Du kan også bytte glasset i en polett i baren, og ta med den tilbake for å “betale” for nytt glass neste dag.
Kan jeg ta med glasset hjem siste festivaldag for å bruke det selv?
Nei. Husk at poenget med gjenbruksglass er at de skal bli brukt opp til 100 ganger slik at vi slipper å produsere mer plast. Tar du med deg glasset hjem, tar du det ut av syklusen og da forsvinner miljøgevinsten.
Hva skjer med glasset mitt etter festivalen?
Etter bruk vil glasset bli sendt tilbake til vaskeriet og vasket, så det er klart til ny bruk. Glassene eies av bryggeriet, og kan dermed brukes på alle andre arrangementer hvor bryggeriet serverer drikkevarer.
Hvor mange ganger kan glasset vaskes før det tas ut av sirkulasjon?
Glasset kan vaskes minst 100 ganger før det regnes som for slitt til å brukes mer.
Hva skjer med glasset etter endt livsløp?
Etter glasset er brukt 100 ganger eller har blitt ødelagt, blir glasset kvernet opp og gjenvunnet. Vi sender plastavfallet tilbake til den franske produsenten Ecocup, som bruker materialet til å lage nye plastprodukter. Slik sikrer vi at plastglassene våre inngår i et kretsløp og kan bli gjenbrukt mange ganger.
Hvorfor er dette en bedre løsning enn engangsglass av plast?
Fordi det kan brukes om igjen! Resultatene fra forskningsprosjektet vi gjorde sammen med NORSUS, viser tydelig at for festivaler med godt system for oppsamling og retur av glass til vask og gjenbruk, er gjenbruksglassene et av de mest klimavennlige glassene vi kan bruke til servering. Fordi publikum leverer glass tilbake i baren eller i riktig dunk istedet for å kaste glasset fra seg på bakken, reduserer vi forsøplingen kraftig og beholder glassene i gjenbruksloopen. Forskningsprosjektets kvalitative vurderinger viser også at hvordan en festival organiserer et innsamlingssystem, kan antas å ha større betydning for risikoen for forsøpling enn hvilket glass som blir valgt for servering. Derfor har vi en en egen avdeling som har som jobb å sørge for at glassene havner der de skal, og vi oppfordrer publikum til å alltid levere glasset tilbake til baren eller i merket dunk istedet for å kaste det fra seg. Det betyr at vi nå leverer langt mindre plast til materialgjenvinning (75%) enn vi gjorde med engangsglass. Du kan lese mer om rapporten, og selve rapporten, her.
Hvorfor er glasset laget av plast – hvis plast er problemet?
Det er hovedsakelig bruken av plast – ikke selve materialet – som er problemet. Følger man livsløpet til et vanlig plastglass, ligger 90% av klimaavtrykket i produksjonen av glasset. Det betyr at kanskje er ikke det viktigste å kvitte seg med all plasten – men å slutte å bruke tingene èn gang. Halvparten av verdens plast brukes bare èn gang. Vi har vurdert glass i stål og andre materialer, men PP-plast var det alternativet som hadde lavest co2-avtrykk samtidig som det hadde lang levetid, ivaretok våre sikkerhetshensyn og kunne inngå i et sirkulært gjenvinningssystem.
Hvorfor er ikke glassene laget av gjenvunnet plast?
Dessverre er det vanskelig å få godkjenning til å bruke gjenvunnet plast til mat- og drikkeemballasje i dag. Dette er av hygienehensyn. Vi undersøkte muligheten for å bruke glass av gjenvunnet plast, men fant ingen produsenter som brukte dette i Europa. Det betyr ikke at det ikke vil eksistere i framtiden – og vi håper selvfølgelig at vi en dag kan kjøpe glass laget av gjenvunnet plast, men foreløpig synes vi dette er et stort skritt i riktig retning!
Etter glasset er brukt 100 ganger eller har blitt ødelagt, blir glasset kvernet opp og gjenvunnet. Vi sender plastavfallet tilbake til den franske produsenten, som bruker materialet til å lage nye plastprodukter. Slik sikrer vi at plastglassene våre inngår i et kretsløp og kan bli gjenbrukt mange ganger.
Hvorfor er ikke glassene laget av komposterbar plast?
Vi har fram til 2018 servert drikke i komposterbare engangsglass (PLA) på Øya. Fordi PLA skal kunne brytes ned og komposteres, er de ikke solide nok til å kunne vaskes og gjenbrukes. Derfor er våre gjenbruksglass laget av PP-plast.
Hvor kan jeg levere inn glasset mitt?
I løpet av dagen kan du levere inn glasset i en av barene våre – eller i en av avfallsdunkene merket med “Gjenbruksglass”. Det er det samme om du har et vinglass, ølglass eller mineralvannsglass – alle glass kan leveres i alle barer. Ved å levere inn det skitne glasset i baren, slipper man å betale ny miljøavgift. Dersom du blir lei av å bære rundt på glasset ditt i løpet av dagen, kan du få en polett som er verdt 1 gjenbruksglass. Denne kan du bytte inn i et rent glass i baren senere.
Kan jeg pante glasset?
Du kan ikke pante glasset. Men leverer du glasset tilbake til oss i baren når du skal kjøpe noe mer å drikke, slipper du å betale ny miljøavgift på neste glass – og du hjelper oss med å holde glassene i kretsløpet, så de kan brukes av flere.
Hvorfor må jeg betale miljøavgift nå, dere har da alltid hatt glass?
For å kunne vaske og gjenbruke glassene så mange ganger som mulig, har vi gått for et solid hardplastglass med lang levetid. Dette er mer kostbart enn de tynne engangsplassene – og i tillegg kommer kostnadene med vask av glassene, transport, distribusjon og svinn. Dette er bakgrunnen for miljøavgiften. Vi går fra en bruk og kast-løsning – til en bruk og vask-løsning – og dette krever litt andre virkemidler. Med tanke på miljøet er det viktig at glassene kommer tilbake til oss, og vi tror miljøavgiften er et godt virkemiddel for å få de fleste glassene tilbake etter bruk, så de kan vaskes og brukes på nytt.
Kan jeg ta med eget glass hjemmefra og slippe miljøavgiften?
Nei, dessverre. Dette er av hygieneårsaker, da øl kun kan tappes i rene glass, og vi har valgt å vaske glassene utenfor festivalområdet. I tillegg er det tryggere for både oss og kundene at våre glass benyttes, så alle vet hva innholdet er og at det kommer fra en kvalitetssikret kilde.
Hva skjer om glasset mitt blir ødelagt mens jeg bruker det – kan jeg likevel levere det i baren og få en ny øl uten ekstra miljøavgift?
Nei, glasset må være helt når det returneres i baren. Hvis glasset er ødelagt, må du betale ny miljøavgift.