I 2018 serverte vi over 100 000 porsjoner økologisk mat til publikum, frivillige og artister. Dette utgjorde 95% av alle råvarene som ble brukt. Vi mener at kun naturlige råvarer fra et bærekraftig jordbruk er godt nok for vårt publikum. I tillegg er over halvparten av menyen vår kjøttfri, vi jobber med lokale bønder for å få kortreiste og sesongbaserte råvarer, vi prøver å begrense matsvinnet – og vi styrer unna opplagte klimaverstinger som palmeolje og scampi. 

Vi er opptatt av å ta vare på miljøet, og mener økologisk matproduksjon er en naturlig del av en bærekraftig framtid. Velger du økologisk, velger du bort kunstige tilsetningsstoffer, sprøytemidler som ødelegger levekårene til verdens bier og insekter, industridyrehold og kraftfór produsert på soya fra regnskogen. Samtidig sier du ja til renere og sunnere matvarer, bedre dyrevelferd, et større biologisk mangfold og mindre miljøfiendtlige utslipp. 

. Dette metter rundt 500 artister, 3000 frivillige og over 80 000 publikummere. I tillegg ble det servert økologisk kaffe, øl, vin og mineralvann på området. 

Her er årets Øyameny:

Silk Road er blant årets nykommere – og serverer en deilig miks av gatemat fra hele verden. Her får du en haitiansk/vest-afrikansk kokosnøttcurry med søtpotet og blomkål, friterte okraballer, rød ris og kikert-chipotle saus. Silk Roads egne kasakhiske dumplings med spinat- og soppfyll og iranske kryddersaus, med en kinesisk salat på siden.

I tillegg blir det peanøtt- og pina colada-iskrem! Alt vegansk!

Lulu er ny på Øya i år – og tar med seg ordentlig koreansk comfort food med bibimbap med ris, fermenterte grønnsaker og svin! De serverer også sine sagnomsuste kimchi fries med cheddar og rosenkål. NAM!

Aleppo Bahebek serverer sine fabelaktige, syriske sandwicher med enten kylling shawarma fra Hovelsrud gård eller hummus med paprika og løksalat. Aleppo Bahebek serverer autentisk, syrisk gatemat på Vippa. Aleppo Bahebek betyr “Aleppo, jeg elsker deg” og er en hyllest til matkulturen og den engang vakre byen og skal minne oss på at Syria er mye mer enn bare krig og menneskene derfra mye mer enn bare flyktninger!

Fiskeriet holder til på Youngstorget i Oslo og er en kombinert sjømatrestaurant og fiskebutikk. I år er Fiskeriet er tilbake på Øya med sin populære Fish and Chips. Torsk dyppet i øl-tempura, servert sprø, gyllen og knasende god! I tillegg har de i år tempurafriterte grønnsaker med en frisk kålsalat og en spicy tangsaus. (V) Tang er både sunt og bærekraftig og er en lite utnyttet ressurs fra havet som vi på Fiskeriet ønsker å fremme og bruke mer av.

Møt Hrímnir – nordisk ramensjappe og izakaya. På Øya serverer de sin nordiske versjon av fried rice: Byggris friterte i en umamirik fermentert eplesaus med marinert svin eller chilisopp 🥦(også tilgjengelig som 🥦🥦). Dr. David Quist og hans kokkelag skaper unike smaker fra et nordisk, biologisk mangefold, og har et zero waste-kjøkken. Nam!

Der peppern gror serverer i år sin nydelige butter chicken, laget med kremet cashewnøttsaus og grillet tomat, servert med ris og naanbrød. Her får du også kadai paneer – indisk ost med grillet paprika og deilige krydder, servert med ris og naanbrød.

Ben Reddik er Markveiens eget meze-sted hvor alt bakes og lages på huset så økologisk og kortreist som mulig. På Øya serverer vi serverer klassikeren falafel i rull. Sprø, friterte falafel av kikerter og grønne urter serveres i hjemmebakt surdeigspita av landhvete med hjemmesyltet knutekål, tahini og fermentert chilisaus.

Taco Republica er Norges første og eneste ordentlige taquerìa. De baker ferske maistortillas hver morgen og serverer tacos med friske grønnsaker og saftig rent kjøtt. På Øya serverer de ulike tostadas og meksikansk knutekålsnacks.

Hos Coop Mega får du festivalburgeren! Coop Mega har Norges største utvalg av økologiske råvarer i sine butikker – og har satset stort på kjøttfrie alternativer de siste årene. Besøk deres grønne oase på matområdet og velg mellom vegansk juicyburger, rødbetburger eller vegetarpølse med ost og chili. Alle med knallgod, valgfri topping!

Kompassmat gir deg okonomiyaki med røkt sopp, kimchi, fermentert hot sauce, sprøe potetsticks krydret med sukkertang fra Træna.

Hitchhiker er tilbake med koreansk BBQ-gryte med agurksalat, kimchi, sesamcrunch og valg mellom BBQ-oksehøyrygg eller grillede BBQ-rotgrønnsaker. Hitchhiker er inspirert av gatemat fra hele verden og introduserer uimotståelige favoritter konstruert og gjenskapt med egen vri. Hitchhiker har gitt oss bestselgere gjennom mange år – så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid!

Gammelgården Lysklæt har med sine gårdsproduserte pølser og serverer tysk Wurst Platte med bratwurtz, provencepølser, potetsalat og syltet løk. I tillegg serverer de Pulled beets & roots – med grillede rotgrønnsaker & linser med coleslaw og salat i pitabrød. Alle grønnsakene er dyrket på gården!

Nordvegan er ny aktør hos oss i år. De er en helvegansk restaurant i Kristian IVs gate, omtalt som “Oslos fremst veganerkantine” av DNs matanmeldere. Hos oss serverer de sprø sommerruller, gulasj og vegansk hot dogs!  

The Golden Chimp har med seg sine høyt elskede dumplings – i år en variant med chiliglasert svin og brokkolidumplings med ost og grønn chili.

Bokbacka serverer en oppdatert versjon av sin publikumsfavoritt fritert schnitzel i wrap smaksatt med gran, kimchi på løk og kapers, samt ramsløksmajones – enten med svin fra Halstenshov gård eller fetaost fra Sansegården. Det er bare å stille seg i kø!

ASIA er tilbake med publikumsfavoritter fra sin grønne meny: Aubergine frites med chilidip – og serverer i tillegg sine sommer-taquitos: et asiatisk tacoskjell fylt med avokado, jalapenokrem, strimplet mango, rødkål, urter og peanøtter.

Aymara er tilbake på Øya med noen japansk-peruvianske klassikere – som ceviche nikkei med laks, avokado, søtpotet, chili, koriander og sitrusfrukter, og peruvianske frites med søtpotet og potet i huancaina-saus.

LOKAL er blant årets nykommere. På Øya griller de sine bærekraftige ostesmørbrød og tilbyr en klassisk toast med ost, Slegge-salami og urtemajones, en hønsetoast med syltet løk og chipotlemajones – og en toast med grillede grønnsaker og deilig, langtidslagret ost.

Åkern er et nytt konsept av med-gründer av «Hagen» – og leverer næringsrik, mettende, plantebasert mat rett på døren til bedrifter og privatpersoner. På Øyafestivalen lager de sin festivalklassiker indisk rull og falafelrull med pære-gochujangdressing servert med pakora.

TUNCO serverer smakfulle woker fra ulike deler av verden – i år med sørøstasiatisk vri: Ho Chi Minh-bolle med kylling, risnudler, grønnsaker og østerssaus, og Koh Phi Phi-bolle med tofu, rød currysaus, risnudler og grønnsaker.

Seafood Rolls er et nytt prosjekt fra pizzaelskere hos Rent mel. De tilbyr hummer, reke og krabbesandwicher med sitronsmør og skagensalat! I tillegg kan du få french fries med tre typer dressing.

Smalhans gir deg kylling eller portebellosopp i szechuanstil – med jalapenoslaw, BBQ-hoisinsaus, fersk koriander og brød.

Breheimen serverer sin klassiske elgbab med soppblanding, salatmiks, mais og chiliinfusert tyttebærrømme i pitabrød – og for dere som foretrekker grønnsaker har de en egen soppbab med villplukket sopp, linser og grillede grønnsaker i pita. Besøk dem på Caltexløkka!

Sentralen Mat holder til midt i Kvadraturen, og lager innovative og kontinentale smaker basert på norske råvarer.  De serverer mat på gjesteområdet i år, og har denne menyen i år: Fritert fennikelpiccata, med sitrongressmajones og surdeigsbun fra Handverk og Cheddarburger på høyrygg, med maple bacon, grilla hvitløksmajones og surdeigsbun fra Handverk. I tillegg har vi en snacks meny med Pimientos de Padròn, Tempuragrønnsaker med misodip og søramerikansk surkål med gresskar og mynte. 

Etter saltmaten, bør du ta deg en tur innom Sandwich Brothers for å teste en av de åtte deilige sandwich-isene deres, og kjøpe deg en kopp kaffe hos Solberg & Hansen, sammen med noe deilig bakst fra Godt brød.

 

Lyst til å servere mat på Øyafestivalen 2020?
Vi er på jakt etter mataktører som deler våre verdier på matfronten – som har erfaring med økologisk mat, lager grønnsaksfokuserte retter og ikke minst; Som kan lage Norges beste, mest vann-i-munnen-framkallende festivalmat! Vi får inn hundrevis av søknader i året, og har kun 25 plasser, så ta kontakt med vår Mat- og miljøsjef Mia Frogner i løpet av høsten/vinteren, skriv kort om dere selv, maten dere ønsker å servere og deres forhold til mat og bærekraft – og dere hører fra oss i løpet av januar-februar.