Patience helt til topps

Sondre Lerche har laget årets beste norske album ifølge Øyafestivalen.

Sondre_Jen-Steele

Øyafestivalen gikk nettopp ut med kåringa av de tjue beste norske utgivelsene fra 2020, etter å ha publisert den internasjonale lista på tirsdag. Masse gull på topp tjue og ganske tett race også, men det var til slutt Sondre Lerche som fikk flest stemmer: Patience er årets beste norske album i vår bok!

Det har vært et begivenhetsrikt år for Sondre. D2 har nettopp utpekt ham til årets artist, og Audun Vinger skriver: «Han reiste rundt med kassegitar og norgeskart, og fant publikum på de underligste scener. Lerche mener han fant frem til selve kjernen ved musikkvirksomheten, og kommer styrket ut av 2020, både kunstnerisk og kommersielt.»

Sondre spiller sin neste konsert onsdag 16. desember klokka 21.00, PATIENCE EXTRAVAGANZA – livestream fra Drammen Teater, og du kan sikre deg billetter her

Men det er ikke bare konserter som har medvirket til Lerches fenomenale år:

– Når han i tillegg har gitt ut både essaysamling og barnebok i år, samt et uhyre solid studioalbum, og det som står igjen som årets fineste og mest ambisiøse popkomposisjon i «Why Would I Let You Go», er det ikke vanskelig å utpeke Sondre Lerche som 2020s viktigste norske artist, skriver Vinger videre i saken (krever abonnement).

Vi stiller oss bak både påstander og utmerkelser, kan røpe at et par av Sondres verk fra dette året er premie i julekalenderen vår på lørdag, og har selvsagt tatt en liten prat med Sondre om albumet og hans favoritter fra 2020.

Gratulerer med årets beste norske album, og ikke bare hos oss. Hvordan føles det?

– Det er en kjempegod følelse! Jeg har lagt alt jeg har i disse sangene, og jeg hadde gledet meg vilt til å dele platen, så det er utrolig stas at den viser seg å bety noe for alle dere og så mange andre. Det varmer. Særlig i år!

Har du noen favorittutgivelser fra året som har gått, norske eller internasjonale? 

– I år har jeg hatt det så travelt at det er enkeltlåter som har truffet meg sterkest. «I Contain Multitudes» av Bob Dylan er større enn alt for meg i år. Den rører meg dypt, og får meg samtidig til å le. Dylans beste noensinne. Deretter kommer «May Later» av Blake Mills, som rammet meg hardt i sommer. Den kunne nesten vært på Patience! Når det gjelder album sliter jeg med å velge mellom Fetch The Bolt Cutters av Fiona Apple, Healing Is A Miracle av Julianna Barwick, og folklore av Taylor Swift. De er alle veldig jevne og nydelige på hvert sitt vis.

– Mine norske favorittlåter i år er «Eksistensen» av Evigheten, «To Be Close To You» av Brigt, «Stopper opp» av Erik Aas, og «Exist For Love» av Aurora.

Ikke føl noe press nå, men vi må jo spørre: Har du fått tid til å jobbe med ny musikk oppi alt dette, da?

– Oh yes, jobber alltid med ny musikk! Er halvveis inn i neste album. Det kommer plutselig en dag og har veldig mange vers.

Helt til slutt: De er fortsatt en stund til august, men det ser lysere ut på mange vis og vi har begynt å glede oss enormt til festival i sommer. Hvordan blir konserten din i Tøyenparken?

– Jeg VET at den blir fabelaktig! Fikk spilt én konsert med bandet, i Ålesund, og vi var allerede klare for Øya. Nå jobber jeg med strømmekonserten Patience Extravaganza som går live fra Drammens Teater 16. desember (scroll opp for linker), og etter den handler alt bare om å komme i toppform til Øya!

Sondre Lerche åpner lørdag 14. august på Øyafestivalen, kjøp billetter her!

Og sjekk for all del ut spillelista Sondre lagde til oss tidligere i høst, med låter som på en eller annen måte har inspirert mesterverket (ja, vi sa det!) Patience: