10 gode miljøvalg du kan gjøre på Øya

Lyst til å være en miljøvennlig publikummer? Her er 10 ting du kan gjøre.

Vi jobber året rundt for å gjøre Øya til en av verdens mest miljøvennlige musikkfestivaler. Dette innebærer at vi har byttet fra fossil til fornybar energi, vi har innført et omfattende avfallssorteringssystem, vi kutter plastbruken vår, vi serverer mer enn 95 % økologisk mat, vi bruker flest mulig lavutslippsbiler og vi har en fossilfri anleggsplass.

Men vi trenger også din hjelp for å bli en enda grønnere festival! Her er 10 ting du kan bidra med på årets festival.

1. Lever inn gjenbruksglasset ditt

Gjenbruksglassene kan brukes opptil 100 ganger. Sørg for at de kommer hele tilbake i systemet vårt, slik at de kan vaskes og brukes på ny. Havner de på bakken er det fort gjort at de blir tråkket i stykker! Leverer du inn et brukt glass ved kjøp av ny drikke trenger du ikke å betale ny miljøavgift. Glassene kan også leveres i beholdere merket for brukte gjenbruksglass og i panteboden.

2. Spis mindre kjøtt

Visste du at over halvparten av matbodene på festivalen er kjøttfrie? Alle matboder skal i tillegg tilby minst en vegetarrett. Det er nok å velge i! Et kjøttmåltid tilsvarer 4,7 Co2-ekvivalenter, mens en vegetarrett 0,4 Co2-ekvivalenter, så ved å legge inn et vegetarmåltid fremfor kjøtt vil du redusere karbonfotavtrykket ditt. Det utgjør en betydelig mengde hvis alle publikum bidrar, og også måltider utenfor festivalen! Over 95% av maten som serveres økologisk.

3. Sorter avfallet ditt

Alle ressurser har en verdi, også det brukte matfatet ditt! I 2018 hadde vi en gjenvinningsgrad på 65 %, og det er takket være publikums hjelp. Husk å se etter hvilken dunk du legger avfallet i. Natur og Ungdom håndsorterer hver pose som kommer inn til miljøstasjonen vår og sorterer videre i 15 fraksjoner. Hjelp dem i jobben ved å sortere ditt eget avfall først. Alle fat, skål og bestikk på festivalen kan komposteres og skal kastes i matavfallsdunken.

4. Drikk vann fra springen

Kutt ned på kjøpevann og plastflasker ved å drikke vann fra springen. Ta med deg gjenbrukskoppen og fyll på ved en av våre 5 vannstasjoner på området. Godt for kroppen og godt for miljøet!

5. Pant

Hjelp videre til med sorteringen ved å pante vinglass, popcornemballasje og bærehanker i panteboden til Natur og Ungdom. Denne finner du i handlegata, ved siden av Natur og Ungdom sin stand.

6. Ta bussen eller toget til Oslo

Å fly er noe av det mest forurensende du kan gjøre som privatperson – likevel flyr vi nordmenn fire ganger mer enn våre naboer i Sverige! Velg buss eller tog når du reiser til Oslo, uansett om det er fra Stavanger eller Ski. Vi har ingen bilparkering for publikum.

7. Gå, sykle eller ta kollektivt til festivalen

Sykkelen er både arealeffektiv og miljøvennlig. 80% av Øyas publikum bor i bydelene nær Tøyenparken, så sannsynligheten for at du bor under en 15 minutters sykkeltur er stor. Ta sykkelen fatt! Vi har gratis sykkelparkering rett ved inngangen, både til publikum og frivillige på jobb. Det er alltids mulig å gå, og ønsker du å ta kollektivt går alle t-banelinjer til Tøyen t-banestasjon som kun er 300m fra inngangen. Flere bussruter stopper i nærheten, sjekk din rute på ruter.no

8. Tenk gjenbruk!

Kutt ned på engangsprodukter og gjenbruk brukbare ting! Vi kutter ut engangsregnponchoer på festivalen, så ta med deg eget regntøy og støvler. Har du ikke? Da kan du bruke utlånstjenesten til Tretorn på festivalområdet, hvor du kan låne deg et par støvler eller regnjakke. Trenger du en shorts så kjøp brukt hos Fretex!

9. Støtt Natur og Ungdoms arbeid

Øyafestivalen er stolt av å kunne samarbeide med Natur og Ungdom, Norges største miljøvernorganisasjon for ungdom. Natur og Ungdom står for all avfallshåndteringen, drifter panteboden og holder festivalområdet rent for publikum. Er du under 25 kan du bli medlem for 50 kroner ved å sende “NU Medlem” til 2377 eller du kan støtte organisasjonen med et valgfritt, fast beløp ved å bli NU-venn.

10. Ta med miljøvanene dine hjem

Ta sykkelen til jobben, innfør en kjøttfri dag i uka, ta togferie og kildesorter avfallet ditt! Alle monner drar, og husk at gode vaner smitter. Gode miljøvaner er vi glad i, ta dem med hjem og la dem bli en del av hverdagslivet ditt!