Framtiden i våre hender + Øyafestivalen

Framtiden i våre hender og Øyafestivalen vil gjøre det lettere å velge tog istedenfor fly.

tog bw
foto Sindre Olav Edland-Gryt

Hvert år har vi med oss ny en humanitærpartner på festivalen – og i år samarbeider vi med Framtiden i våre hender. Framtiden i våre hender er en av Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjoner med over 30 000 medlemmer. De jobber for et etisk forsvarlig og miljøvennlig forbruk, og en rettferdig fordeling av jordas ressurser.

 

– Det bør bli lettere å bytte ut fly med tog

Sammen med Øya, vil Framtiden i våre hender jobbe for at det skal bli lettere å reise miljøvennlig med tog. Å fly er noe av det mest forurensende du kan gjøre som privatperson – likevel flyr vi nordmenn fire ganger mer enn våre naboer i Sverige! Vi vil at det skal bli lettere å bytte ut fly med tog, og velge miljøvennlig transport når vi skal på ferie. Derfor vil vi legge press på politikerne om å bedre togtilbudet.

– På 90-tallet gikk det fire togavganger fra Oslo til kontinentet om dagen på sommeren, mens nå går det bare én. Samtidig er det ofte både dyrere og vanskeligere å planlegge for en togtur enn en flyreise. Det er et politisk ansvar å sørge for at vi reiser miljøvennlig. Politikerne har sviktet, og nå vokser det frem en folkekrav for et bedre togtilbud, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

 

En tredjedel av publikum flyr mindre

Framtiden i våre hender og Øyafestivalen mener regjeringen må sørge for flere avganger til utlandet, flere sovevogner i Norge, at det skal bli enklere å planlegge og bestille togturer, og at det skal bli billigere å velge tog enn fly.

– Nærmere en tredjedel av vårt publikum sier at de av klimahensyn har kuttet én eller flere flyreiser i løpet av det siste året. I tillegg har flere norske artister i år annonsert at de vil slutte å fly. Dette er folk som vil ta toget bare det blir bedre tilrettelagt, sier Ingrid Kleiva Møller, miljøsjef for Øya.

Besøk standen deres på Øyafestivalen i august! Der får du høre mer om hvordan du kan være med og legge press på politikerne for å gjøre togtilbudet bedre, og få muligheten til å vinne et ukespass for Øya 2020 i prosessen!