Posted on

Egen solcelle-scene på Øya!

På skolen lærer man at solen er kilden til all energi. Nå går vi back to basics på Øyafestivalen - og drifter konsertene på Hagen-scena på ren solenergi.

Solenergi er den raskest voksende energikilden i verden. Markedet i Norge tredoblet seg fra 2015 – 2016, og det ligger an til en ny tredobling i år. I India, en av verdens største forurensere, er det nå faktisk billigere med store solcellekraftverk enn det er med kullkraft. Siden 2011 har Øyafestivalen blitt drevet på 100% strøm fra fastnettet. Det er hele 80% mer energieffektivt enn de forurensende aggregater, og har spart miljøet for rundt 700 tonn CO2  hittil. I år skal vi produsere vår egen strøm!

I år skal en av scenene våre for første gang gå på solstrøm – når Hjellnes Consult sammen med STS, Otovo, VVS-foreningen, Bright og Eaton bygger et solcellefelt på 60m² som skal samle solstrøm gjennom hele riggperioden og under festivalen – og i denne perioden vil vi ha produsert rundt 1000 kWh ren energi!

Når solenergi nå vokser som fornybare energiformer, erstatter dette forurensende olje, gass og kull. Nå skjer dette endelig også i Norge – hvor vi har fått mange gode leverandører av solenergi. Hjellnes samarbeider i år med noen av disse: Otovo leverer og monterer solceller til privatboliger i stort omfang – blant annet i samarbeid med STS. Eaton har utviklet en batteriløsning som ligner den Tesla nå lanserer – så om ikke lenge kan en montere solceller som produserer energi både til hus og el-bil, og når behovet ikke er tilstede kan overskuddet lagres i batteriet – eller selges tilbake til strømnettet.

Når vi i år produserer solenergi for å drifte Hagen-scenen, gjør vi dette for å vise fram de gode løsningene for fossilfri energi som verden trenger for å nå en fornybar framtid. Løsningene er der – vi trenger bare å ta dem i bruk!

Kjøp billett her!