Posted on

Mer grønt på tallerken!

Vi spiser for mye kjøtt i Norge – både med tanke på miljøet, dyrenes velferd og vår egen helse. På Øyafestivalen skal det være både lett og smakfullt å velge vegetarisk, derfor er 70% av Øya-menyen kjøttfri!

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder kjøttkonsum, og kjøttforbruket har mer enn doblet de siste femti årene. I år vil gjennomsnittsnordmannen spise over 80 kilo kjøtt, det vil si at 18 dyr må bøte med livet. 1375 dyr i løpet av ett menneskeliv.

Kjøttproduksjon skaper også store klimagassutslipp. Å redusere eget kjøttforbruk er faktisk ett av de mest effektive klimatiltakene vi som enkeltpersoner kan ta. I følge Framtiden i våre hender kan man kutte utslipp tilsvarende 170.000 biler om alle nordmenn kuttet ut kjøtt bare én middag i uka!

I tillegg til klimagassutslipp er matproduksjon også ansvarlig for hele 70% av vannforbruket på verdensbasis, og kjøtt- og meieriprodukter krever betydelig mer vann å produsere enn frukt og grønt. Visste du at det krever over 3000 liter vann å produsere bare 200 gram biff? Vårt kjøttforbruk kan faktisk gi vannmangel andre steder i verden.

Kjøttfri mandag har for lengst blitt et kjent begrep, og stadig flere nordmenn velger mer vegetarisk. De siste årene har salg av vegetarprodukter økt kraftig i Norge, og etterspørselen etter vegetariske alternativer til kjøtt- og meieriprodukter er større enn noen gang, og lanseringene av nye vegetarprodukter har ikke latt vente på seg det siste året.

Coop var en av flere aktørene som lanserte sine egne vegetarprodukter i fjor. Vegetardag-produktene deres solgte så bra at Coop tidligere i år valgte å doblet antall produkter tilgjengelig i serien. De kjøttfrie alternativene har blitt veldig populære, ikke bare for veganere og vegetarianere, men også for hvermannsen som ønsker å kutte ned på sitt eget kjøttinntak.

Øya-publikummet blir også stadig mer opptatt av kjøttforbruket sitt. Over halvparten av festivalgjestene sier de av miljøhensyn har valgt å spiser mindre kjøtt, og på Øyafestivalen får de mange smakfulle alternativer å velge mellom – rundt 70% av årets Øya-menyen er nemlig kjøttfri.

Vil du spise med bedre samvittighet, både overfor dyra og miljøet? Spis mer grønnsaker og mindre kjøtt – både på festival og hjemme!

Kjøp billett her!