Posted on

Årets kulinariske line-up er klar!

I tillegg til en stadig tettere rekke artister og band, kommer også 28 restauranter til Øya i år for å sørge for at smaksløkene dine blir godt behandlet under festivalen. Årets Øyameny består av alt fra den klassiske burgeren og pølsa – til hawaiisk råfisksalat, elg-kebab, grilla ostetoast, japanske akkarboller, meksikanske tacos, klissete sjokoladekaker, indisk gatemat og nordisk fjellgris-wraps.

Alle rettene finnes også uten kjøtt – og vi har veganske, glutenfrie og laktosefrie alternativer i mange av matbodene. Alle råvarene er økologisk, selvfølgelig – og fortrinnsvis kjøpt fra lokale bønder. Her er den komplette lista over maten på Øya i år:

 

Anne på landet (ONSDAG)
Anne på landet kjører rundt i byens fineste foodtruck og selger deilige, håndlagede småretter med norske, økologiske råvarer som er produsert – og ofte sanket av kokkene selv – i området rundt Svartskog, hvor de holder til. På Øya finner du dem i den ambulerende matboden Dagens på onsdag, hvor de serverer sin berømte grillede skogsoppsandwich med sopp fra Svartskog og leskende rabarbrasløsj.

Annis pølsemakeri
Annis Pølsemakeri tilbyr pølser av beste kvalitet. Alt er egenprodusert på deres pølsemakeri på Ringebu i Gudbrandsdalen. På Øya finner du Annies både på matområdet og med en liten pølsebu på platået hvor de serverer knallgode produkter som drar skinnet av pølsa – fra frankenfurter i briochebrød med chilimajones og baconstrø – til krydret grillpølse med asiatisk kålsalat og fermenterte sennepsfrø!

Bokbacka
Det er ikke ofte vi har med oss restauranter fra så langt vest i byen, men i år er vi så heldige å ha fått med oss Frognerbaserte Bokbacka – et sted som ofte nevnes når man skal gjette hvilke restauranter som snart får en Michelin-stjerne. På Bokbacka får du serverte nydelige, nynordiske retter – i det de selv kaller en folkelig gourmet-restaurant. Lokalet er dekorert med bilder av bøndene som har levert råvarene – og stedsnavnet er hentet fra gården i Sverige hvor kokken Simon vokste opp. Til Øya tar de med seg et par retter som er mer tilpasset festivalganer: Deilige wraps med fjellgris, nordisk kimchi og grønnsaker fra Bergsmyrene gård, og en kjøttfri variant med fåreost.

Breheimen
Bak Breheimen mat står familien Skiaker, som liker å høste av naturens grøde – og jakter vilt, fisker og sanker sopp og bær i lokalområdene. På Øya serverer de sin populære elgbab – deres norske kebabvariant med elg, sopp, løk og chiliinfusert tyttebærrømme – samt en kjøttfri variant med skogssopp, grønnsaker og tyttebærrømme. Pitabrødene leveres rykende ferske fra en av Oslos beste kebabrestauranter, og de andre råvarene er sanket og høstet fra Breheimen.

Coop Mega
Hos Coop Mega får du festivalburgeren! Coop Mega har Norges største utvalg av økologiske råvarer i sine butikker – og har satset stort på kjøttfrie alternativer det siste året. Besøk deres grønne oase på matområdet og velg mellom økologiske gourmetburger, både med og uten kjøtt – og deilige vegetartacos.

Der peppern gror
Der peppern gror åpnet i Oslo i 2015 til overveldende gode anmeldelser – og har vært mer eller mindre fullbooket siden. Her får man mer enn den klassiske tikka masalaen – på Der peppern gror serverer de fyrrig husmannskost og gatemat fra hele India – og vi er utrolig fornøyd med å endelig ha dem med på festivalen! Hos oss serverer de gatemattallerken med sprø Dahi Puri-semolinaboller med kikerter, poteter og mint yoghurt, potetkaker med curry og sterk masala-eggwrap.

Fiskeriet
I år har vi med oss Fiskeriet – byens beste fiskebutikk og -lunsjbar! Fra utsalgsstedet på Youngstorget sørger de for å holde Oslofolket med kvalitetsfisk – fisket på en ansvarlig måte som sikrer at de kan levere de beste råvarene fra havet også i framtiden. De tilbyr i all hovedsak villfisk fisket med line – og arter som ikke er overfisket. På Øya skal de lage publikumsfavoritten fish&chips og en lekker makrellsalat.

Funky Fresh Foods
Funky Fresh Foods er en vegansk og rawfoodbasert restaurant og cateringtjeneste. Til daglig holder de til i de nydelige lokalene til DogA ved Akerselva – og i år er de med på Øya for femte gang. På festivalen serverer de veganske sandwicher og sin versjon av Sloppy Joe med jackfruit. Nam!

The Golden Chimp (FREDAG)
Fra den tidligere kjøkkensjefen på Hitchhiker, kommer nå The Golden Chimp – som blir Tøyens første rene dumplingssjappe. Stedet åpner høsten 2017, men vi er så heldige å kunne tilby Øya-publikummet en forsmak på herlighetene. The Golden Chimp serverer klassiske dumplings fra den ambulerende matboden Dagens på fredag.

Handwerk Botaniske
Surdeigsbakeriet Handwerk overtok for to år siden kafélokalene i Botanisk hage og har forvandlet den til en liten, grønn oase. Her, i huset på Tøyen Hovedgård, får du både surdeigsbakst, gode lunsjretter og deilige kaker. På Øya serverer de søte bakverk, lunsjbolle med spinat og jalapenos og sin egen Tøyensvele.

Hitchhiker
Hitchhiker ligger i andre etasje Mathallen og har de siste tre årene vært Oslos beste leverandør av gatemat fra hele verden. De står bak Øya-klassikere som den kinesiske pannekaka Jian Bing, kimchivaffelen og fjorårets ost- og baconvaffel. I år på Øya serverer de sin Tripple Chili Cheese Quesadilla med BBQ-svin, frisk salat og hitch crumble. Nyt den sammen med Vazelina bilopphøggers – som går i tung rotasjon på kjøkkenet på Hitchhiker.

Isrosa
Isrosa-isen er laga på ein liten gard i Sunnhordland, sør for Bergen. Glade høner og kyr leverer egg, fløyte og mjølk til isen. Frukt og bær kjem frå eigen hage eller produsentar i nærområdet. Isrosa har laga økologisk is sidan 2003, og har både heime-dyrka og meir eksotiske smakar. Isrosa køyrer isen sin til Tøyenparken i ein frysebil som går på brukt frityrolje.

Kompass & co
Kompass & co jobber med å få ungdom i Oslo ut i arbeid – gjennom matlaging, redesign og dyrkingsprosjekter. De er det desidert yngste kokkelaget på festivalen – og gleder seg veldig til å servere dere salte pannekaker med grillet lammebog og konfitert sopp! Stikk innom foodtrucken deres på matområdet!

Kulinarisk akademi
Kulinarisk Akademi Mathallen (KA) ønsker å være Norges mest inspirerende kilde til kunnskapsrike matopplevelser.  KA er et kurssenter for både private hobbykokker og bedriftsmarkedet. Det settes opp kurs ut fra sesong og tema. På Øya står de for maten på gjesteområdet.

Lille Tøyen Kolonial (LØRDAG)
Lille Tøyen Kolonial er en økologisk dagligvare og kafé i Lille Tøyen Hageby, på toppen av Tøyenparken. På Øya serverer de sine beste søtsaker: ulike formkaker, tre typer sjokoladekake, havre- og chiagrøt med marinerte bær og sin hjemmelagede slusj – besøk dem i den ambulerende matboden Dagens på lørdag!

Lysklæt
Gammelgården Lysklæt er tilbake på Øya – og i år serverer de pulled pork og pulled beets & roots hvor alle råvarene er dyrket på gården; fra kornet i brødet, til grønnsakene i kålsalaten, BBQ-sausen, salaten og den sylta rødløken – til svinekjøttet og rotgrønnsakene. Dyrene går ute og beiter nesten hele året, og spise hovedsaklig fôr som er dyrket på gården. Slik sikrer de god smak og kvalitet helt fram til servering. Velbekomme!

MatLAB Vitenparken (TORSDAG)
MatLAB er en del av Vitenparken på Ås. Her har de utviklet et opplevelsessenter for mat, miljø og klima – og i matlaboratoriet fokuserer de på kretsløp, nær mat og egen produksjon av grønnsaker, spirer og øl. Det vil du finne igjen på menyen på festivalen – når de serverer dagens rett på Øya på torsdag: Pale Ale byggotto laget med bygg fra Eiketoppen, grotteost fra Hitra, konfitert kyllinglår fra Holte gård med puffede sener og mikrourter – og Mesk-falael – med bygg brukt i ølbryggingen i bryggeriet, servert med grillet, fermentert potetbrød, vakuummarinerte grønnsaker,  urteemulsjon og spiselige, egendyrkede blomster.

Mat fra hagen
Mat fra hagen er et grønt matkonsept fra Trondheim – som serverer deilig og bærekraftig mat for folk i farta. På Øya tar Hagen med sine bestselgende ruller – både falafelrull, koreansk rull og indisk rull med deilige grønnsaker og sauser.

MELT Grilled Cheese
MELT Grilled Cheese åpner på St.Hanshaugen i disse dager – og gir endelig grillet ost på brød det rampelyset det fortjener! Her presenterer de to kokkene med bakgrunn fra hver sin 3-stjerners Michelin-restaurant klassikeren grilled cheese i oppgradert versjon – laget på surdeigsbrød, penslet med nøttesmør og fylt av fettete godhet. På Øya kan du teste varianter med lasagne, en club sandwich-variant med konfitert kylling og en med soppstuing – og selvfølgelig generøse mengder ost.

Pacific Poke
Poké (uttales poh-kay) er en rå fiskesalat – surferens sashimi, som den ofte kalles – eller en Hawaii-versjon av ceviche. Poké betyr noe som er oppkuttet – og kommer fra når fiskerne på Hawaii solgte ferske fiskebiter som snacks sammen med ris, grønnsaker og ulike friske marinader og sauser. I år kommer byens beste pokétruck til festivalen – Pacific Poke – som gir deg norsk sjømat med ris, sesongens grønnsaker, syltede beter, misomajones og tangsalat.

Pjoltergeist
Pjoltergeist er blant byens aller beste restauranter – og samtidig en av de mest diskrete, i et lite kjellerlokale i Rosteds gate uten inngangsskilt. Med en islandsk kjøkkensjef som har en sterk forkjærlighet for det japanske kjøkken, serverer Pjoltergeist sofistikerte varianter av folkekjær gatemat, akkompagnert av naturvin og mummi-servise. På Øya serverer de takoyaki – japanske akkarboller med vårløk, bonitoflak og den japanske BBQ-sausen tonkato, samt en fiskefri versjon med shiitakesopp. Nam!

På pinne
Møt Oslos søteste isprodusenter! På Pinne lager frosne fristelser av helt naturlige råvarer. Håndlaget i Oslo på kanskje Norges minste iskremfabrikk, lager de gøyale smaker med fokus på sesongens frukter og bær. På Pinne er like frisk som Young Thug og like cool som Mac Demarco. Skikkelig og god is!

Smalhans
Bydelsrestauranten som får deg til å ønske at du bodde på St.Hanshaugen er tilbake på Øya! I restauranten serverer de sine tolkninger av husmannskost fra alle verdens hjørner – og både ramennudler, oksetungetaco og fiskeboller i hvit saus har en like naturlig plass på menyen. På Øya i år serverer de BBQ-kylling i brød, med jalapenoslaw og vårløk, samt en variant med BBQ-portebellosopp.

Solberg & Hansen
Solberg & Hansen har en glødende lidenskap for kaffe. Siden 1879 har de søkt verden rundt etter de beste kaffebønnene og bruker all den kunnskap og erfaring årene har gitt dem til å brygge den perfekte kaffe.

Til Øya i år tar de med seg kaffe som er nøye utvalgt basert på en smaksprofil som passer sommeren og den gode festivalopplevelsen. Den økologiske sommerkaffen fra Peru er saftig og søt, og blir en god følgesvenn på festivaldagene. De introduserer også nitrokaffe – en kremet kaffeopplevelse brygget på kvalitetsbønner. Perfekt for hete sommerdager!

Taco Republica
Taco República er Norges første og eneste ordentlige taquerìa. De baker ferske maistortillas hver morgen og serverer tacos med friske grønnsaker og saftig rent kjøtt. På Øya serverer de ulike tacos, tostada de frijol og meksikansk knutekålsnacks.

Texas Barbecue Café
Texas Barbecue Café har satt Stabekk på kartet som en kulinarisk destinasjon. Her serverer den beste BBQ-en på denne siden av dammen – eller som de sier det selv: Country food with a hip hop attitude. Alt kjøttet røykes på stedet, på ekte, texansk vis. På Øya serverer de brisket sandwich med sylta løk – og chili sin carne.

TUNCO
Wok-kokkene på St.Hanshaugen vil invitere smaksløkene dine med på en kulinarisk jordomseiling, og serverer wokretter med inspirasjon fra hele verden, med et fokus på bærekraftig og etisk matproduksjon. Råvarene er økologiske og lokale, og for hvert måltid du kjøper hos TUNCO, gir de bort et måltid til barn i nød.

Vippa
Da Vippa åpnet dørene tidligere i år, livet det opp et område av Oslo de fleste av oss har assosiert med parkeringsplasser og containerskip. I siloen ved den gamle fergekaia på Vippetangen har de åpnet en mathall, et matkultursenter, et utested – og med CREDO-kokk Heidi Bjerkan i spissen har Vippa ambisjoner om å bli et sted for bærekraftig mat, matkultur, urban dyrking og læring.  Til Øya tar de med seg smakebiter fra matboden Aleppo Bahebek – og serverer shawarma og falafel sandwich. I tillegg fyrer de opp kullgrillen og serverer grillspyd av kalv, grillede grønnsaker, salater, hummus og tabbouleh.

 

Kjøp billett her!