Å gjøre én høne til ti tacos

Har du et matprosjekt som passer på Øya? Les mer om matsvinnsatsningen vår, og se hvordan Henrik fra Taco Republica forvandler den ofte oversette høna til nydelig tinga de pollo tacos.

isrosa

Mange har denne uka blitt sjokkerte over nyheten om at flere millioner norske verpehøns årlig blir gasset ihjel og kastet, istedenfor å brukes som mat. Dette synes vi er veldig synd – og vi håper å kunne bidra til at høna får en mer naturlig plass på middagstallerken. Høne er jo prima mat!

Kjøtt er ressurskrevende å produsere, og tilknyttet store klimagassutslipp. Å kaste en så verdifull råvare rett i søpla er derfor dårlig matvett! På Øya har vi jobbet mye med å redusere matsvinnet og å forvalte matressursene våre på en god måte. Derfor serverer vi høne til våre 2700 frivillige – og på festivalen i 2014 ble hele 1000 høns forvandlet til den nydeligste tinga de pollo tacos i hendene på Taco Republica-kokkene.

Nå jobber vi med å få på plass mataktører for årets festival – og da ønsker vi matprosjekter som involverer høns, kje eller andre mattyper som ellers står i fare for å bli kastet. Send en e-post til matsjef Ingrid Kleiva Møller dersom du har et matprosjekt som passer på Øya.

Tacokokk og matskribent Henrik J. Henriksen deler her sin enkle oppskrift på hønsetacos, som også er å finne i Taco Republica-kokeboka. Dette er typisk søndagsmat – det tar noen timer å lage den, men mye av arbeidet er gjort når du har kastet høna i gryta. Høne finnes i de fleste matbutikker – se etter dem i frysedisken!

 

Tinga de pollo
(sautert høns)

Denne retten kan også lages av kylling, men vi bruker høne. Oksebryst er heller ikke dumt. Da kalles det tinga de rés. Hønsekraften kan brukes til suppe og til å spe forskjellige sauser. Frys den gjerne ned om du ikke bruker den med en gang. Gårsdagens tinga spises ofte kald på tostada.

Til høna
1 høne
3 hvitløkfedd, helt
1 løk, delt i fire
2 laurbærblad
1 chile de arból
vann
salt

Til sausen
3 ss olje
1 løk, i skiver
2 hvitløkfedd
10 store tomater
2–4 chipotlechili
vann
salt

1. Kok høna i vann med hvitløk, løk  laurbærblad, chili og salt i 2–3 timer, eller til du med letthet kan løsne et lår fra resten av høna.

2. Lag sausen. Fres løk, hvitløk og hele tomater med olje i en kjele til det blir blankt og mykt, ca. 5–10 minutter. Ha i chipotle og hell på vann til det dekker så vidt, kok opp og la det småputre i et par timer. Sett på et lokk og juster med vann om nødvendig, men hold sausen tykk.

3 Ta ut chilien, kutt den opp og ha den tilbake i sausen. Riv hønsekjøttet og ha det i sausen. Bland godt og juster med hønsekraft om nødvendig. Smak til med salt og server med tortillas, løk, koriander, salsa og guacamole.