Si nei til oljespons!

Øya signerer internasjonalt opprop mot oljesponsing.

banner31

kulturaktører – organisasjoner så vel som artister og kunstnere – signerer et opprop der de lover å ikke motta sponsormidler fra fossilindustrien.

I Norge har kunstnere og artister som Susanne Sundfør, Broen, Pia Maria Roll, Mette C. Newth og Forfatternes klimaaksjon skrevet under oppropet, som innebærer at de støtter utsagnet “Vi tar ikke imot penger fra olje-, gass- eller kullindustrien til vårt kulturelle virke og vi vil oppfordre våre kollegaer og partnere i kulturlivet til å gjøre det samme; si nei til oljepenger!”.

Denne uken signerte også Øyafestivalen dette oppropet.

– For å unngå 2 graders oppvarming av jordkloden og katastrofale klimaendringer, må oljebransjen bli historie i løpet av de neste tiårene. Vi er opptatt av å være en miljøvennlig bedrift og da er det uaktuelt å ta imot sponsormidler fra de som tjener på økte klimagassutslipp. Å ikke tenke på miljøet er en luksus vi ikke har i 2015, sier miljøsjef og sponsorkoordinator i Øyafestivalen, Ingrid Kleiva Møller.

.

– At Øya-festivalen signerer dette oppropet er en stor nyhet som vil vekke oppmerksomhet internasjonalt. Å være sponset er å være en del av PR-apparatet til en bedrift. Det er en gjensidig avtale som forplikter og som har som mål å bygge hverandres merkevare. En internasjonal snuoperasjon bort fra fossilnæringa er på gang, mens industrien selv klamrer seg til kulturen for å kjøpe seg sårt trengt godvilje. Kulturen er ikke tjent med å assosieres med en industri som gjør alt den kan for å profittere på ødeleggende virksomhet, langt unna FNs klimamål, sier Maja S. K. Ratkje i ‘Stopp oljesponsing av norsk kulturliv’, en av initiativtakerne til kampanjen.

Aksjonsgruppa “Stopp oljesponsing av norsk kulturliv” er en idealistisk drevet gruppe bestående av noen norske kulturarbeidere som er lei av at utvinningsaggressive olje- og gasselskaper sponser kultur, idrett og utdanning.
https://fossilfundsfree.org/