Posted on

Øyakaffen 2015

Det er ikke svart gull alt som gror.

Verden er rik på kaffetrær, men det er langt mellom de aller beste kaffebærene. Ofte er de godt gjemt i frodig fjellterreng milevis fra motorveier og offentlig transport. Da blir bøyde hesterygger eller slitne småfly eneste alternativ. På tvers av land, distrikter og kontinenter jakter Solberg & Hansens folk på stedene som er perfekt egnet for kaffedyrking. Det handler om sammensetningen av variabler som bønnetype, jordsmonn, klima og høydemeter. Men først og fremst om menneskene som dyrker bærene og foredler bønnene. Derfor samarbeider Solberg & Hansen tett med kaffegårder over mange år, og drar på besøk så ofte de kan. På den måten blir relasjonskaffe til.

Med tilgang til noen av verdens beste kafferåvarer, legges listen høyt til å oppnå en perfekt brenning. Målet er alltid å fremheve smaken i råvaren, som kommer fra det modne kaffebæret. Derfor får hver kaffe Solberg & Hansen brenner en skreddersydd brenneprofil. På den måten kan du smake om kaffen du drikker er dyrket i Etiopias ildrøde jordsmonn, eller Colombias grønnkledte fjellsider. Og i Øya-kaffen kan du smake lidenskapen til familien Araújo som driver farmen Camocim.

Kaffe med lange tradisjoner
Fazenda (som betyr gård på spansk) Camocim ligger vakkert til i det grønnkledte fjellterrenget som pynter nasjonalparken Pedra Azul nær østkysten av Brasil. Kaffegårdens grunnlegger, Sr. Olivar Fontenelle de Araújo, begynte allerede på 60-tallet sitt arbeid med å bevare jorden, skogen og vegetasjonen som han hadde vokst opp med, og som var blitt hans levebrød. Araújo rakk å plante mer enn ti millioner trær i løpet av sin levetid. Mer enn 50 år senere har barnebarnet, Henrique Sloper Araujo, ført arven videre. I dag fremstår gården som et prakteksempel på jordbruk i harmoni med sine omgivelser. Fokuset på bærekraft og biologisk mangfold – et rikt plante- og dyreliv – har gjort innføringen av økologiske og biodynamiske metoder til en selvfølgelig praksis på gården.

Biodynamikk i enkle trekk
Mens økologisk jordbruk er blitt et begrep stadig flere kjenner betydningen av, er biodynamikk ennå upløyd mark for de fleste av oss. For Henrique var det en naturlig videreføring av de økologiske metodene han innførte allerede på slutten av 90-tallet. Enkelt forklart handler det om å koble jordbruket til sykluser i naturen for å oppnå høyest mulig kvalitet på jordsmonn og avling. For å få til dette er man avhengig av å bevare og forbedre det biologiske mangfoldet på gården. Derfor er det plantet ut alt fra frukttrær, til planter og urter. Formålet er å skape et unikt, selvdrevet økosystem som kommer kaffetrær, så vel som annet plante- og dyreliv til gode. Både biodynamiske og økologiske sertifiseringer kommer med strenge regler – fra avlingsrotasjon og bruk av husdyrgjødsel, til forbud mot kjemikalier og kunstgjødsel. For Henrique og de andre arbeiderne på gården sees ikke dette på som krav, snarere en selvfølgelig del av samspillet med sine omgivelser.

Årets Øyakaffe Fazenda Camocim i Solberg & Hansens egne kaffeboder og ellers der hvor kaffe selges på området.

Kjøp billett her!