Posted on

Urban gård på Øya

Tøyen - et møkkasted siden 1600-tallet?

 

Navnet «Tøyen» kommer av norrønt Tadvin, en sammensetning av tad (møkk eller gjødsel) og vin (eng eller mark). Området rundt Tøyenparken har blitt brukt til matproduksjon siden 1600-tallet og fikk navnet sitt nettopp på grunn av det gode jordsmonnet.

For å finne ut om Tøyen fortsatt lever opp til navnet sitt, har vi i år bygget en egen bygård på festivalområdet. Growlab Oslo står bak prosjektet, som er en grønnsaks- og urtehage hvor du kan oppleve aktiviteter og workshops knyttet til matproduksjon og jord. På bygården får du innblikk i de forskjellige aspektene ved bærekraftig matproduksjon, hvor maten du spiser kommer fra og hva slags verdier som ligger til grunn.

Øya bygård er delt opp i fire forskjellige områder som representerer hvert sitt stadium i det økologisk kretsløpet.

– Vi får også besøk av ulike gjester med kunnskap innenfor de ulike temaene – blant annet en dyktig bonde som ønsker å øse av sin kunnskap og filosofi, sier Mads Pålsrud, initiativtakeren bak GrowLab Oslo.

Paviljongen knyttes opp mot Tøyens historie før og nå. Tøyen hovedgård var en av de største gårdene øst i Oslo, og før 1814 – da området ble gjort om til forskningshagen Botanisk hage – hadde det vært gårdsdrift der siden 1600-tallet. I dag er det ingen fast gårdsdrift på Tøyen – men du kan besøke bygården på Øya i august!

Kjøp billett her!