Posted on

Matauk på Tøyen

Munchs grønnsaksplanter og andre plantevekster!

Den oppmerksomme publikummer har kanskje fått med seg at Øya flytter til Tøyenparken i år. Dette er en grønn og frodig park, som en gang sto for en viktig del av matproduksjonen i Oslo. Under andre verdenskrig – da det var matkrise i landet og mange offentlige parker ble gjort om til åkre – lot nemlig Tøyen-grunneieren parken bli dyrket opp med grønnkål og poteter som gikk til sultende Oslo-beboere.

– I 2014 står vi ovenfor en ny type matkrise: År etter år mister Norge bønder, småbruk legges ned i rekordantall, og vi nordmenn har stadig mindre kunnskap om hvordan maten vår blir laget. Vet du for eksempel hvordan en tomatplante ser ut? Hvor lang tid en reddik bruker på å utvikle seg fra frø til ferdig plante? Eller hvordan man dyrker en potet?, sier matsjef Ingrid Kleiva Møller.

Når festivalen nå flytter til Tøyen, ønsker vi å videreføre tradisjonen med matauk midt i byen.

IMG_3014

Vi er glad i god mat – og vi er glad i gode matprodusenter. I år har vi prøvd oss forsiktig som mikroskala-matprodusenter selv – og har dyrket opp noen kasser med urter, tomater, reddiker og salat til dere. Disse kan dere forsyne dere av under festivalen i august, men før det kan dere smugtitte på plantene som nå står og solbader inntil gjerdet til barnehagene i Tøyenparken.

Under festivalen flyttes plantene til Munchløkka – det nye matområdet vårt, rett ved Munchmuseet. Museet er en fin nabo å ha – Edvard Munch var selv vegetarianer (som ikke var fullt så vanlig i hans tid som i vår) og tilbragte mye tid i grønnsakshagen sin ute på Ekely. Besøker du boden til Munchmuseet på festivalområdet, kan du derfor kjøpe frø av Munchs favorittgrønnsaker og lære deg hvordan man lever som en Munch. På Oikos sin bod kan du få tips og råd til hvordan du anlegger din egen økologiske kjøkkehage i byen.

Lenge leve nyttevekstene!

Foto: Birgitte Mandelid og Ingrid Kleiva Møller

_MG_3028
Kjøp billett her!