Litteratur på Øya

Tidsskriftet Vinduet er tradisjonen tro representert på Øyafestivalen. I år har de med seg tre unge forfattere, og en pall med nye blader om musikk, litteratur, film og mote.

Linnea Myhre_635x350

Tidsskriftet Vinduet er tradisjonen tro representert på Øyafestivalen og i Festivalbiblioteket i handlegata. I år har de med seg tre unge forfattere, og en pall med nye blader om musikk, litteratur, film og mote.

Deichmanske bibliotek tar for femte år på rad med bøker, aviser, blader, musikk, fluktstoler og sofaer, og lager en litterær oase i teltet på Øya. Du får tilgang til dagsferske nyheter, de siste musikkbladene, nytt lånekort og bøker til hjemlån.

Litteraturtidsskriftet Vinduet stiller med et daglig kulturinnslag i Deichmanteltet. Det blir også foredrag og en parkversjon av suksesskonseptet Bladfyk, og du får møte sinnablogger Linnea Myhre, den ferske poeten Aina Villanger med musiker Lars Lervik, og forfatter Kjersti A. Skomsvold.

 

Onsdag 8. august kl. 15.15: Bladfyk

Bladfyk, en mobil utgave av bokkafeen som avholdes på Last Train i Oslo, hvor publikum kan høre foredrag og opplesninger, god musikk, og leske strupen – midt på dagen. I tillegg kan en forlyste seg (og ta med seg) med virkelig stor haug av norske og utenlandske kvalitetsmagasiner levert av Narvesen Grünerløkka. I dag lanseres også Lydspor, en ny serie med tekster for digital publisering. Lydspor skal presentere kortere prosatekster og essays omsirklende musikk, skrevet av klare stemmer innen litteratur og musikk. Gyldendal ønsker med dette å løfte frem det litterære musikkessayet, en type tekst det ligger mye potensial i nå, og videre for å utforske forskjellige typer kortere tekster for digital publisering på egne ben. Tekstene er skrevet på bestilling, og finnes i første omgang som mikrobøker i Gyldendals applikasjon Kortlest, i Appstore.

Først ut er:

  • Susanne Sundfør 30.06.12–28.07.12. Turnèdagbok
  • Skribent, musiker og DJ Martin Bjørnersen vil lese fra sin kommende bok om Øya-artisten Frank Ocean.

 

Torsdag 9. august kl. 15.15: Aina Villanger

Aina Villanger mottok tidligere i år strålende kritikker for debuten langsanget flytans habitat (Forlaget Oktober, 2012), en diktbok der avantgardistiske skriveprosesser møter ru grenlandsdialekt. Hun er født i Skien i 1979, har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og holder p.t. på med en master i estetikk ved UiO. På Øya presenterer Aina et prosjekt hun har sammen med lydkunstner Lars Lervik; et møte mellom Villangers tekstunivers og Lerviks soniske og repetetive, elektroniske lydlandskap. Villanger prosesserer stemmen med elektronikk, slipper frem tekstfragmenter og arbeider med lydlige teksturer i rent improvisert samspill med Lervik. Norsk poesi har et godt liv utenfor boksiden nå.

 

Fredag 10. august kl. 15.15: Linnéa Myhre

Moldenseren Linnéa Myhre ble først kjent for den særegne dysterbloggen Alt du vet er feil, som hadde flere lesere enn de fleste norske aviser, og sementerte sitt navn og rykte med den prisbelønte NRK nett-TV-serien La Linnéa leve.  Det virker som at Myhre har mer ved seg enn mange av hennes generasjons hverdagslige, ustoppelige uttrykksbehov. I august tar hun et nytt steg når debutromanen Evig søndag utkommer på Tiden forlag. Her forfølger hun sin behandling av egne psykiske (og fysiske) lidelser, med en nær og ærlig men også sårt sarkastisk stemmebruk.  Og det er noe mer enn bare en blogg i bokform.

 

Lørdag 11. august kl 15.15: Kjersti A. Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold kommer fra Lutvann. Debuterte med Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (Forlaget Oktober, 2009), om eiendommelige Mathea Martinsen, en ensom og usynlig eldre dame utstyrt med en rik fantasi. Boken ble av Stig Sæterbakken blurbet som ”Dyster feelgoodroman om mennesket ubotelige ensomhet. En tragikomedie av de helt sjeldne.”, og den er siden blitt oversatt til et oppsiktsvekkende høyt antall språk – men det er egentlig ikke så rart: den har noe spesielt. Skomsvold er i disse dager i ferd med å ferdigstille sin andre roman, kalt Monstermenneske, om en jente ved navn Kjersti som lider av ME. Det er sterk lesning, som vi forhåpentlig får en smakebit fra her.